mlindgren.ca

– 🕓 2 min read – Translated to [en]

Byta till Pelican

[Jag håller på att lära mig svenska, så jag har översatt den här artikeln till svenska. Var vänlig och skriv en kommentar om du ser något misstag.]

För tre år sedan jag slutade att använda Wordpress för min blogg och bytte till Octopress. Octopress är en fin bloggingram, men dess nuvarande inkarnation har vissa stora brister. De kommer att vara lösas med Octopress 3,0, men 3,0 har varit på väg länge, och tack vare den ändrade distributionsmodellen kan det kanske löna sig att byta från 2,0 till 3,0. Dessutom är Octopress inte det bästa valet för mig för det var skrivet i Ruby, som jag inte kan och inte vill lära mig heller. Jag föredrar Python.

Jag lärde mig nyligen Pelican, som är ett Python-baserat blogging verktyg. Lyckligtvis har Maurizio Sambati redan gjort det svåra arbetet att uppdatera det Octopress temat så att det fungera med Pelican. Därför är mitt bloggs tema Octopress temat med några små ändringar, så det var inte ett alltför svårt att uppdatera mitt eget tema så att det fungerar med Pelican. Jake Vanderplas gjorde också ett bra arbete med att översätta vissa av de Octopress Liquid taggar till Pelican, och han har skrivit en bra blogg artikel som beskriver processen (och hans anledningar för det, som speglar mina egna.) Det tog mig flera timmar av arbete att byta allt till Pelican och att rensa upp vissa artiklar där jag hade användt Octopress plugins, men jag tror att det kommer att löna sig långa loppet. (Var vänlig och underrätta mig om någonting är bruten.)

Förutom att det är lättare för mig att använda och bidra till, är jag glad över Pelicans stöd för taggar. Att använda taggar kommer att hjälpa mig att organisera min blogg, speciellt eftersom jag har begränsat mig till ett fåtal kategorier som jag har kodat med unika färger. Jag är också mycket tacksam för att Pelican har inbyggt stöd för att översatta artiklar... Som denna artikel påvisar.

Kolla om tre år för att se vilken ny bloggingram jag byter till nästa gång!

Comments